יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של פרופסור נאמן

יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של ד"ר נאמן

סרטן אשכים

סרטן אשכים הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בגילאי 20-35. משערים שכ- 1 מתוך 300 גברים יפתחו סרטן אשכים במהלך חייהם . היארעות (מקרים חדשים בשנה) של סרטן האשכים היא 3.7 ל-100,00 גברים.

נראה כי בשנים האחרונות קיימת מגמת עליה בשיעור סרטן האשכים בעולם המערבי. ההסבר לעליה בשכיחות ככל הנראה עקב השפעה סביבתית

סרטן האשכים נחשב כאחד מסוגי הסרטן הניתנים לריפוי באחוז גבוה, בזכות שימוש נרחב בטכניקות אבחון וטיפול מתקדמות אחוז הריפוי עומד על כ- 90% גם במקרים שאובחנו כבר כגרורתיים.

מקורו של סרטן האשכים במרבית המקרים (95%) הינה בתאי נבט באשך (Germ cell tumor). קיימת תת חלוקה של סרטן תאי הנבט לגידולי Seminoma ((SGCT
ו-Non- Seminoma Germ cell tumor (NSGCT). לחלוקה זו ישנה חשיבות בגישה הטיפולית ובפרוגנוזה.

גורמי סיכון:

עד היום לא ידוע בוודאות מה הגורם לסרטן אשכים , עם זאת זוהו מספר גורמי סיכון המעלים את הסיכוי לפתח סרטן אשכים.

אשך טמיר – בגברים בעלי אשך טמיר קיים סיכון של פי 3-14 להתפתחות הסרטן בשני האשכים, התמיר והתקין (הנמצא במקומו הטבעי בשק האשכים). ניתוח קיבוע האשך בשק האשכים אינו מוריד את השכיחות ללקות בסרטן, אך מקל על המעקב והאבחנה אחר האשך.
גנטי – קיימת שכיחות מוגברת בקרובי משפחה מדרגה ראשונה, אך עד כה לא בודד או הוגדר הגן האחראי לכך.
גידול דו צדדי – סיכון מוגבר קיים אצל גברים שעברו ניתוח לכריתת אשך בשל סרטן, על כן מומלץ מעקב אחר האשך הנותר.
קרינה – גברים שנחשפו לרמות קרינה גבוהות (עקב טיפול קרינתי או נזקי תעסוקה), נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן אשכים וכפועל יוצא חייבים להישאר במעקב.

אבחנה:

גילוי מוקדם מתאפשר הודות להגברת מודעות ולימוד טכניקות פשוטות של גילוי עצמוני. עיכוב בפנייה לרופא (Patients delay) עלול להסתיים בהתפשטות מקומית וגרורתית של הסרטן.

אבחנה של סרטן אשכים נעשית על ידי מישוש של גוש באשך. לרוב מדובר בגוש נוקשה שאינו כואב. יכול להיות קטן אך עם הזמן יכול לגדול ולעיתים תופס את רוב רקמת האשך. לעיתים מופיעה נוזל סביב האשך (הידרוצל), כל גבר עם הידרוצל "חדש" צריך להיבדק ולעבור בדיקת US אשכים. גידולי אשך פגיעים יותר ולכן דימום בתוך האשך לאחר מכה דורש בירור בכדי לשלול סרטן אשכים. בכדי לקבל מידע ראשוני לגביי סוג ומידת התפשטות הסרטן מבצעים מספר בדיקות דם והדמייה.

US אשכים – יאמת אם מדובר בגוש מחשיד ומידת מעורבות האשך.

CT בטן – לרוב, סרטן אשכים מתפשט ראשית לבלוטות הלימפה בחלל האחורי ציפקי (Retro-Peritoneum). הימצאות בלוטות לימפה מוגדלות ישנה את ההחלטה הטיפולית ומכאן החשיבות הרבה של ביצוע CT.

צילום חזה – נעשה על מנת לברר קיום גרורות בריאות. במידת הצורך יבוצע גם CT חזה.

סמני דם (Tumor markers)– בסוגים שונים של סרטן אשכים ימצאו סמנים בדם שיהיו מוגברים:
Alpha Feto Protein (αFP) – מוגבר במקרים של NSGCT (אך לא ב-(Choriocarcinoma.
Beta Humon Chorionic Gonadotropin (βHCG) – מוגבר במקרים של NSGCT וב-20% מגידולי Seminoma.
Lactic Dehydrogenase (LDH) – אינו ספציפי רק לסרטן האשכים, יכול להיות מוגבר במקרי NSGCT ו-SGCT.

לרמות סמני הדם קיימת חשיבות כפולה – הן לגביי החלטת הטיפול הראשונית והן במעקב אחר חולים שקיבלו טיפול עקב סרטן האשכים.

ספירת זרע – רוב הגברים עם סרטן האשכים בעלי ספירת זרע נמוכה בזמן האבחנה. חשוב להקפיא זרע לפני הטיפול הניתוחי והכימותרפי, בכדי שבמועד מאוחר יותר ניתן יהיה לבצע הפריה.

טיפול

הטיפול הטוב בגבר עם סרטן האשכים מערב מספר גורמים: אורולוג, אונקולוג ובמידת הצורך פסיכולוג
הטיפול האונקולוגי מתחיל לרוב בכריתת האשך הנגוע – לניתוח חשיבות בסילוק מקור הסרטן ובקבלת אבחנה היסטולוגית מדויקת לפיה יוחלט על המשך הטיפול.
חשוב לציין שאשך אחד (לאחר כריתת האשך עם הסרטן) מספיק לשמר זקפה תקינה, וברוב המקרים גם פוריות תקינה (טיפולים משלימים כמו כמוטרפיה יכולים לפגועה ביכולת יצור הזרע של האשך הנותר).
לעיתים בזמן ניתוח כריתת האשך ניתן להכניס כבר תותב במקום האשך , וזאת כדי לשמר על מראה טבעי. הכנסת תותב מבוצעת מטעמים קוסמטיים בלבד ותלויה ברצונו של המטופל.

לאחר כריתת האשך הטיפול המשלים יוכתב ע"י סוג הסרטן , דרגת התפשטות, המצאות בלוטות לימפה נגועות , גרורות מרוחקות ורמות של הסמנים ( LDH, αFP , LDH)

נהוג לחלק את סרטן האשכים לדרגות סיכון שונות ולשלבים. אחת החלוקות המקובלות זה חלוקה לשלושה שלבים: שלב 1 – מחלה מקומית, שלב 2 – פיזור גרורתי מתחת לסרעפת ושלב 3 פיזור גרורתי מעל הסרעפת.
ישנן מספר אופציות לטיפול משלים: מעקב בלבד , טיפול קרינתי, טיפול כמוטראפי, כריתת בלוטות לימפה מהחלל האחור ציפקי.
מידע נוסף על הטיפול בשלבים שונים של סרטן האשכים ניתן לקרוא באתר של האגודה למלחמה בסרטן.

הסיכוי לריפוי של סרטן אשכים גבוהה מאוד ועמד על כ- 90%. גם במקרים של סרטן גרורתי ואפילו סרטן אשכים עם גרורות למוח (לדוגמא: לנס ארמסטרונג, רוכב האופניים האגדי) ניתן להגיע לריפוי.
לאחר הטיפול הראשוני חשוב להיות במעקב צמוד בשל הסיכוי להישנות של גידולים גם לאחר מספר שנים וגם כדי לאבחן מוקדם תופעות לוואי של הטיפולים הקרינתיים והכמוטרפיים.

לסיכום: למרות שבשנים האחרונות שיעור סרטן האשכים נמצא במגמת עליה, נראה שבזכות אבחנה מדויקת וטיפולים נכונים ניתן להגיע ברוב המקרים לריפוי מוחלט.
אבחנה מוקדמת חשובה מאוד ולכן לבדיקה העצמית חשיבות רבה. כל גבר שחש כי קיים גוש באשכים יפנה בהקדם לטיפול רפואי.

פרופסור עמוס נאמן
פרופסור עמוס נאמן

פרופסור עמוס נאמן מומחה באורולוגיה ומנהל יחידת אורולוגית ילדים בבית חולים אסף הרופא.

דילוג לתוכן