בגוף האנושי שתי כליות הממוקמות בחלל הבטן, מאחור בשני צידי עמוד השדרה, מעט מעל לאזור מותניים. לכליות תפקיד מרכזי בגוף והן רכיב מהותי במערכת השתן. הן מסננות את הדם הזורם בגוף, מטהרות אותו ומסלקות ממנו חומרי פסולת שונים (בעיקר אוריאה – שתנן). מהכליות, חומרי הפסולת שבכליות זורמים אל שלפוחית השתן, שם – הם מצטברים עד שהאדם מטיל את מימיו והשלפוחית מתרוקנת. סך כמות הדם המטופלת והמטוהרת על ידי הכליות אצל אדם בוגר היא, ללא ספק, מרשימה ועשויה להגיע אף לעד כ-200(!) ל' ביממה. במסגרת תפקידן החשוב בגוף (שהוא, כאמור – סינון הדם מהפסולת) מבצעות הכליות רשימה של פעולות נוספות כאיזון רכיבי הדם, ויסות כמות הנוזלים שבגוף ואף ייצורם של חומרים שונים הנדרשים לגוף, ביניהם – הגלוקוז.
כל פגיעה בכליה, אם כן, עלולה לפגוע בתפקודו התקין של הגוף. בחלק גדול מן המקרים, ינסו הרופאים לשפר את המצב באמצעות מתן תרופות מסוימות, בעוד שבאחרים – יידרש ניתוח כליה שיכלול כריתה חלקית או מלאה של הכליה / הכליות לצורך תיקון המצב.
מהם המקרים בהם יידרש ניתוח כליה?
הסיבה הנפוצה ביותר לביצועם של ניתוחי כריתת כליה היא סרטן כליות (כלומר, קיומו של גידול ממאיר באחת הכליות). כיום, דרך הטיפול המומלצת ביותר לטיפול במצב זה היא ניתוח בכליה שיכלול כריתה חלקית או מלאה שלה. רק לעיתים נדירות מתפשט סרטן הכליות לשתי הכליות.
מצבים נוספים בהם עלול להידרש ניתוח לכריתת הכליה הם מחלות שפגעו בכליה / בכליות באופן חמור והשביתו את תפקודן עד כדי כך שהכליה / הכליות אינן מסייעות לתפקוד הגוף אלא להפך, מסכנות אותו. מצב נוסף המצריך ניתוח כליה, הוא, כמובן – תרומת כליה. במצב זה תיכרת הכליה הבריאה והמתפקדת בשלמותה מאדם ששתי כליותיו מתפקדות כהלכה ותושתל באדם ששתי כליותיו פגועות, על מנת להעניק לו לפחות כליה אחת מתפקדת. זאת, כאמור, בשל התפקיד החשוב שממלאות הכליות בתפקודו התקין של הגוף.
כריתה חלקית של כליה מול כריתה מלאה
הדרך היעילה ביותר אותה מציעה הרפואה בת ימינו למצבים של סרטן כליות היא ניתוח. הסרת הכליה בשלמותה (Radical Nephrectomy) עשויה להבטיח כי הסרטן לא יתפשט מהכליה החולה אל הכליה השנייה וייצור מצב שהוא מאתגר בהרבה יותר לטיפול.
במקרים רבים (שמרבית מגיעים על רקע גילוי הגידול בשלב מוקדם של הסרטן), הגידול שממוקם בתוך הכליה או עליה יהיה קטן ולא מפושט. אז, תתבצע הסרה נקודתית של הגידול בצירוף חלק קטן של הכליה המקיף אותו, על מנת להבטיח את הסרתו בשלמות. ניתוח זה מכונה "כריתת כליה חלקית" (Partial Nephrectomy) או "ניתוח הצלת כליה" (Nephron Sparing Surgery).
שיטות ניתוח כליה
ככלל, ניתן לומר כי מגוון הגישות השונות לביצוע ניתוחי כריתה חלקית או מלאה של כליה מתחלק לשתי קבוצות – הכריתה בגישה הפתוחה וכריתה בגישה זעיר-פולשנית (לפרוסקופיה). בשני המקרים יבוצע ההליך הכירורגי בהרדמה מלאה של המטופל ואורכו נע בין שעתיים לארבע שעות. במידה והמטופל נוטל תרופה מדללת דם, יהיה עליו להפסיק לעשות כן מספר ימים טרם ביצוע הניתוח. כמו כן, יידרש המטופל לבצע את כל הבדיקות המקדימות שעליהן יורה הרופא ולהביא עימו, ביום הניתוח, את התוצאות והמסמכים הרלוונטיים, על פי הנחיית הצוות הרפואי.
אולם, כאן, במידה רבה, מסתיימים מאפייניהם הדומים של שתי שיטות הניתוח, זאת, מאחר ובין שני סוגי הניתוחים הללו ישנם הבדלים עצומים, לא רק באופן ביצוע הניתוח, מהבחינה הטכנית אלא גם בסיכונים אליהם חשופים המנותחים, בזמן ההחלמה מהניתוח וכן הלאה.
כריתת כליה בגישה הפתוחה
כריתת כליה בגישה הפתוחה תכלול חיתוך של העור על ידי הרופא המנתח לצורך חשיפת האזור המנותח. הניתוח יבוצע במו-ידיו של המנתח ובכלים כירורגיים רגילים, דבר הפותח פתח לאינספור טעויות אנוש ובעיות נוספות שעלולות לנבוע מכך כי גם המנתח-עצמו הוא אדם, על כל המשתמע מכך. נוסף על כך, ביצוע ניתוח בגישה הפתוחה כרוך בביצוע תפרים והעלאת הסיכון לזיהומים, מה שגם מאריך בצורה ניכרת את זמן ההחלמה ממנו.
ניתוח כליה בגישה הלפרוסקופית
ניתוח כליה בגישה הלפרוסקופית יכלול ביצוע מספר חתכים קטנטנים, שדרכם יוחדרו מצלמה זעירה, תאורה והכלים הזעירים שבאמצעותם יבוצע הניתוח. במהלך הניתוח הלפרוסקופי, המכשור מופעל ידנית מבחוץ, כשלרופא המנתח יש הקרנה ברורה על מסך של כל המתרחש בזכות המצלמה הזעירה. זמני ההחלמה מניתוח לפרוסקופי מתקצרים משמעותית ואף הסיכון להתפתחות זיהומים מצטמצם בצורה ניכרת.
ניתוח כליה רובוטי
שדרוג נוסף של הגישה הלפרוסקופית הוא ניתוח כליה עם רובוט. בפרוצדורה כירורגית מסוג זה, נהנה המנותח גם מכישוריו של הרופא המנתח האנושי, מצד אחד, אבל גם מהיכולות הבלתי-אנושיות של הרובוט. נוסף על כך שבניתוח באמצעות רובוט כל האמצעים הלפרוסקופיים הופכים למשוכללים יותר (יחסית לאלה שבגישה הלפקוסקופית הידנית), המערכות הרובוטיות מנטרות את הפעולות האנושיות ומונעות טעויות ובעיות שעלולות להתעורר בשל היותו של המנתח אדם, בן אנוש.
חשוב לדעת כי בכל סוג של ניתוח המבוצע באמצעות רובוט המנותח יכול ליהנות מכל העולמות – ממיומנותו ומניסיונו של המנתח האנושי, מחד, ומהדיוק והיציבות שמביא עימו הרובוט, מאידך!