יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של פרופסור נאמן

יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של ד"ר נאמן

בדיקת PSA ובלוטת הערמונית

מהי בלוטת הערמונית?

בלוטת הערמונית נמצאת אצל כל הגברים ותפקידה העיקרי לייצר את נוזל הזרע (הזרע עצמו מיוצר באשכים, נוזל הזרע המיוצר בערמונית ובשלפוחיות הזרע מגן ומזין את תאי הזרע). במרוצת השנים בלוטת הערמונית גדלה. חשוב מאוד להדגיש אנשים נוטים להתבלבל בין שני מצבים: הגדלה שפירה של הערמונית לבין סרטן ערמונית. בעוד שהגדלה שפירה של הערמונית הינה כמעט מצב טבעי, מצב הנקרא "הגדלה שפירה של הערמונית" (BPH), לעומת זה ובנוסף יכול להתפתח באותה בלוטת ערמונית גם סרטן ערמונית, מבלי קשר להגדלה השפירה של הערמונית. מקור ההגדלה השפירה של הערמונית הינו ממרכז הערמונית ומקור צמיחת סרטן ערמונית לרוב מהחלק ההיקפי של הערמונית. למען הבהרה, בגבר מסוים יכול להיות גם הגדלה שפירה של ערמונית וגם סרטן ערמונית בלי קשר בין הדברים. בעוד הגדלה שפירה של ערמונית יכולה לגרום לתסמינים רבים, לעומת זה סרטן ערמונית אינו גורם כלל לתסמינים בעיקר לא בשלביו הראשונים. ולכן גבר המלין על קושי במתן שתן, צריבה במתן שתן, קימה בלילה לצורך הטלת שתן, אין לו סיבה לחשוש שתסמינים אלו נובעים מסרטן העמרונית.

מה זה PSA?

PSA הוא חלבון שמיוצר בעיקר ע"י בלוטת הערמונית, לרוב על ידי תאים בריאים אך גם על ידי תאי סרטן הערמונית. PSA משמש כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן העמרונית, ככל שרמות PSA גבוהות יותר אזי סיכוי לסרטן ערמונית גובר. עם זאת לא קיימת התאמה מוחלטת בין רמות PSA להמצאות סרטן ערמונית. כבר ב 2001 פרופ' נאמן פרסם בעיתון הרפואה מחקר חלוצי בתחום זה ודיווח על סקירה מוקדמת של סרטן ערמונית.

כמות קטנה של PSA בדם היא תקינה ולאורך השנים עם הגדילה של הערמונית, כך גם גדלה רמת החלבון. בדיקת PSA היא בדיקת דם אשר מודדת את כמות האנטיגן בדם של המטופל באופן ספציפי בערמונית ותוצאה של רמה מוגברת של החלבון יכולה להיות אינדיקציה לסרטן או לבעיה רפואית אחרת בערמונית שמצריכים טיפול רפואי. 

הכנה לבדיקה

על מנת להיערך לבדיקה, המטופל נדרש לעקוב אחר הוראות הרופא. הוראות אלה כוללות הימנעות מקיום יחסי מין ושפיכה בארבעים ושמונה השעות שקודמות להליך כיוון שהזרע שמשתחרר יכול להעלות באופן זמני את רמות ה – PSA. המטופל מתבקש גם להימנע מפעילות ספורטיבית יומיים לפני ביצוע ההליך. בדיקת PSA אינה יכולה להתבצע במידה והמטופל סובל מדלקת בשלפוחית השתן או אם עבר ביופסיה של הערמונית כחודש וחצי קודם לכן.

אמינות הבדיקה

סרטן הערמונית נחשב למאוד שכיח וגילוי מוקדם של המחלה מהווה פרמטר קריטי בסיכוי ההחלמה וקבלת טיפול מתאים בזמן. רמות הגבוהות של PSA יכולות להיות תסמין שמדובר בסרטן הערמונית אך בדיקה זו אינה מספיקה על מנת לאבחן שאכן מדובר בסרטן. כאשר תוצאות הבדיקה מראות רמות גבוהות של החלבון, יש לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקה רקטאלית , בזמן הבדיקה הרופא ממשש את בלוטת הערמונית. בבדיקה זו, הרופא מבצע בדיקה פיזית של הערמונית על מנת לבדוק האם ישנם גושים חריגים או אזורים נוקשים. תוצאות חריגות של בדיקת PSA ובדיקה פיזית של הערמונית יצריכו ביופסיה של הערמונית שבה תילקח דגימת רקמה מהערמונית ותימסר לבדיקה במעבדה. האבחון הסופי של סרטן הערמונית יתבצע על בסיס תוצאות הביופסיה.

מגבלות הבדיקה

לתוצאות גבוהות של רמת PSA יכולות להיות מספר סיבות שאינן קשורות למחלת הסרטן ולכן קיימת מגבלה אם מטרת הבדיקה היא רק לאשש הימצאות סרטן בערמונית. עלייה ברמת החלבון יכולה להיות תוצאה של ערמונית מוגדלת, דלקתית או נגועה (חשוב לזכור גם שרמת ה – PSA גם עולה לאורך השנים). סיבה נוספת לרמה גבוהה של החלבון בדם יכולה להיות תוצאה של נטילת תרופות לטיפול בדלקת בשלפוחית השתן, תרופות בזמן טיפול כימותרפי ואף תוצאה של השמנת יתר. ישנם גם מקרים שבהם אובחן סרטן הערמונית אך תוצאות בדיקת ה – PSA היו תקינות

תוצאות הבדיקה

התוצאות של בדיקת PSA ניתנות במידות של ננוגרם PSA פר מיליליטר של דם. לא קיימת נקודת חיתוך ברורה וחד משמעית עבור רמת חלבון תקינה אך בהתאם לתוצאות שהתקבלו, הרופא המטפל יכול להמליץ על ביצוע בדיקת ביופסיה של הערמונית על מנת לאשש או לשלול הימצאות של מחלת הסרטן או כל מצב רפואי אחר. ישנם פרמטרים שונים בהם משתמשים על מנת לפרש את התוצאות שמתקבלות בבדיקת PSA לפני שמחליטים להתקדם לבדיקה פולשנית כמו ביופסיה. המטרה של השימוש בפרמטרים הללו היא למקד ולשפר את רמת הדיוק של תוצאות הבדיקה. אחד מהפרמטרים היא מהירות העלייה של רמת החלבון בדם – עלייה מהירה של ה – PSA יכולה להצביע על הימצאות של מחלת הסרטן ואף על מידת האגרסיביות שלה. חלבון ה – PSA קיים בדם בשני אופנים כאשר אחד מהם מחובר אל חלבוני דם מסוימים והשני לא. כאשר רמת ה – PSA שמחוברת אל חלבוני הדם היא גבוהה, לרוב יהיה מדובר במקרה של מטופל שיאובחן עם סרטן הערמונית. פרמטר נוסף הוא צפיפות ה – PSA פר נפח של רקמה. ככל שאחוז הנפח גבוהה יותר כך סביר יותר שלא מדובר במצב שפיר. על מנת לאשש את מידת הצפיפות יש צורך בבדיקה נוספת כמו בדיקת MRI או ביצוע אולטרסאונד אנדוסקופי טרנסרקטלי.

מה קורה לאחר קבלת תוצאות בדיקת ה-PSA?

לאחר ביצוע בדיקת הדם שמודדת את רמת ה – PSA וקבלת התוצאות, המטופל יתבקש להגיע אל המרפאה על מנת לדון בהמשך הטיפול. במידה ורופא המשפחה או הרופא המטפל סבורים כי התוצאות של הבדיקה מצביעות על רמה גבוהה מדי ולא תקינה של החלבון בדם, הם יכולים להחליט להפנות את המטופל אל רופא מומחה. הרופא יכול לבחור להפנות את המטופל לטיפול מומחה גם במידה והתוצאות של הבדיקה הן תקינות אך ידוע שהמטופל נמצא בקבוצת סיכון לחלות בסרטן הערמונית (לרוב כתוצאה מהיסטוריה גנטית של המשפחה). לאחר קבלת ההפניה מהרופא, יש לקבוע תור לרופא מומחה ולהגיע לפגישה בה המטופל יוכל לקבל מידע על המשך הטיפול והבדיקות שיתבקש לבצע על מנת לאבחן את הבעיה הרפואית הקיימת. במידה ומדובר במקרה מורכב או חמור שמצריך טיפול מידי, יש להתייעץ עם הרופא על האפשרות של הקדמת התור באמצעות קבלת הפניה דחופה או פנייה לרופא מומחה באופן פרטי. הרופא המטפל יכול לבחור גם שלא להפנות את המטופל לרופא מומחה במידה ונמצאה סיבה אחרת לתוצאות שמצביעות על רמה גבוהה של PSA בדם והוא יכול להמליץ על ביצוע בדיקה נוספת בעתיד על מנת לראות שלא קיים שינוי מהותי בתוצאות של שתי הבדיקות.

צרו קשר

פרופסור עמוס נאמן

פרופ' עמוס נאמן

אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר

פרופסור עמוס נאמן
פרופסור עמוס נאמן

אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.

מאמרים נוספים

ריפלוקס בדרכי השתן

מצב בו השתן חוזר משלפוחית השתן לשופכנים ולכליות. מצב זה דומה בשמו לתופעת הריפלוקס במוכרת אך שונה ממנו מהותית. מהו ריפלוקס? ככלל, המילה "ריפלוקס" (או

כל מה שחשוב לדעת על סרטן שלפוחית השתן

סרטן שלפוחית השתן נפוץ בקרב נשים וגברים כאחד. אבחון בשלבים מוקדמים של המחלה, היצמדות למעקב נכון וטיפול מונע נגד התקדמות הגידול והישנותו מאפשרים אורך חיים

רפלוקס בדרכי השתן אצל ילדים

רפלוקס הוא ליקוי אורולוגי שבגללו השתן יכול לחזור לאחור ולהגיע לכליות. אם יש זיהום בשתן, עלול להיגרם נזק לכליות. כל מה שרציתם לדעת על רפלוקס

דילוג לתוכן