TURP - טיפול בערמונית מוגדלת
TURP הן ראשי תיבות של Trans Urethral Resection of the Prostate, ניתוח כריתת ערמונית סגורה שאינו מצריך ביצוע חתך חיצוני. המטרה של TURP היא לטפל בבעיות במתן שתן בגברים עם ערמונית מוגדלת שפירה. לכל גבר יש בלוטת ערמונית וככל שהגיל מתקדם כך הערמונית השפירה גורמת ליותר תסמינים. הפרעות כאלו בהטלת שתן נפוצות מעל גיל 50. ניתוח TURP אינו דורש ביצוע חתך חיצוני וכאן יתרונו הגדול על פני גישות כירורגיות אחרות וכאלו שהיו נפוצות בעבר.
מה זה ניתוח TURP?
הניתוח פותח ספציפית לטיפול בערמונית מוגדלת שפירה (לאומת ערמונית בה ממצא ממאיר) והוא בין הגישות הפחות פולשניות בתחום. בניתוח זה לא מסירים את כל בלוטת הערמונית בשלמותה אלא רק את החלק הפנימי שלה הגורם לחסימה והפרעה במעבר השתן. למרות שערמונית מוגדלת לכשעצמה אינה נחשבת למסוכנת באופן מידי ללא טיפול, לאורך זמן, ישנו סיכון מוגבר לנזק לשלפוחית ולכליות. לכן, מומלץ לא לדחות את ביצועו של ניתוח TURP אם הוא נדרש. בנוסף, ניתוח TURP יכול לשפר באופן ניכר את איכות חייו של המטופל והוא מומלץ במצבים בהם המטופל סובל מתופעות שליליות בשל הערמונית המוגדלת הכוללות למשל אצירת שתן, קשיים במתן שתן, אבנים בכליות, חסימה בדרכי השתן וכאשר טיפול תרופתי אינו מועיל (או כולל תופעות לוואי שהמטופל אינו רוצה להמשיך לחיו איתן)
משך ניתוח. TURP הינו כשעה וחצי בלבד, בהרדמה אזורית או כללית והוא נחשב לסטנדרט הטיפול בערמונית עד 80 גרם. עבור גברים להם ערמונית מוגדלת מעל 80 גרם, או גברים בהם אובחן סרטן הערמונית יוצעו למטופל הליכים כירורגיים אחרים בהתאם למצבו הבריאותי, גילו והסיבה המדויקת לביצוע ההליך.
הכנות לניתוח TURP?
ההכנה לניתוח TURP אינה דורשת התייחסות מיוחדת מן המטופל למעט בדיקות שגרתיות לקראת ניתוחים מסוג זה (בדיקות דם, תרבית שתן וכן הלאה בהתאם לגילו של המטופל, מצבו הרפואי ושיקול דעתו של הרופא). הניתוח נעשה בבית חולים, בחדר ניתוח המאפשר לרופא שליטה מלאה במהלך הניתוח, בסביבה סטרילית ותוך שימוש במכשור חדיש ומודרני. בניתוח TURP האורולוג מבצע את ההליך דרך הפין ללא כל חיתוך רקמות חיצוני כלל (אין צלקת אחרי ניתוח. במהלך הניתוח מוחדר לצינור השופכה צינורית דקיקה המאפשרת מעבר סיב אופטי הכולל תאורה ומצלמה זעירה והמכשור הניתוחי עצמו. ההסרה של רקמת הערמונית המוגדלת נעשית בעזרת מכשיר זעיר המסיר את הרקמות וצורב אותן בו זמנית וכך מונע דימום באזור. המשמעות היא מינימום טראומה ניתוחית, החלמה מהירה יחסית לסוגי ניתוחי ערמונית אחרים והליך מהיר ויעיל עם תוצאות מצוינות במרביתם הגדול של המקרים.
החלמה מהניתוח
מכיוון שניתוח בשיטת TURP נעשה בגישה סגורה ללא ביצוע חתך באזור המפשעה ההחלמה קצרה יחסית – החלמה ראשונית של כשלושה ימים בלבד והחלמה מלאה של כחודש. הניתוח בד"כ אינו משפיע על התפקוד המיני או ההנאה המינית. האורגזמה הגברית נמשכת גם לאחר הניתוח למרות שלא תהיה כבר יציאה של זרע לאחר ניתוח TURP המטופל צפוי לראות שינוי משמעותי בתופעות המאפיינות ערמונית מוגדלת כמו מתן שתן תכוף, התעוררות בלילה למתן שתן, אצירת שתן וקושי במתן שתן, דלקות חוזרות וכאבים במתן שתן. בתום תקופת ההחלמה ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה הכוללת פעילות גופנית מכל סוג, קיום יחסי מין מלאים ומספקים, עבודה וכל פעילות אחרת.
מהי ערמונית מוגדלת?
ערמונית (פרוסטטה) הינה בלוטת הנמצאת בכל הגברים. הערמונית מקיפה את השופכה במוצא שלפוחית השתן ותפקידה יצור חלק מנוזל הזרע. (הזרע עצמו מיוצרת באשכים, אך נוזל הזרע מיוצר במספר בלוטות בעיקר בערמונית).
עם השנים בלוטת הערמונית גדלה, תופעה הנקראת היפרטרופיה.
להגדלה של בלוטת הערמונית יכולה להיות השפעה ניכרת על איכות החיים. הערמונית הגדולה מתחילה ללחוץ על השופכה ובכך מפריעה להטלת השתן. בד בבד עם הגדלת הערמונית מתחילים שינויים בשריר שלפוחית השתן (דהטרוזור), שינויים אלו נגרמים עקב שילוב של הזדקנות שלפוחית השתן וחסימה במוצא שלפוחית השתן ע"י הערמונית.
תופעה של הגדלת הערמונית ותסמינים נלווים נקראה הגדלה שפירה של ערמונית (Bening prostatic hypertrophy – BPH). חשוב להבדיל בין תופעה זו לבין סרטן ערמונית. מדובר בשתי תופעות שונות בתכלית. ההתיחסות לסרטן ערמונית ולהגדלה שפירה של הערמונית שונה מהותית. במאמר זה אנו מדברים אך ורק על הגדלה שפירה של ערמונית ואפשרות הטיפול בניתוח TURP.
התסמינים הנגרמים עקב גדילת הערמונית מתחלקים לשניים:
הפרעות בהתרוקנות: זרם השתן נחלש, קיים קושי בהוצאת שתן (היסוס התחלתי), טיפטוף בסוף הטלת השתן , הרגשת חוסר התרוקנות ועוד.
הפרעות באגירה: מתבטא בתחושה מוקדמת להטיל שתן, דחיפות במתן .(צורך בהטלה מיידית של השתן), תכיפות (הטלת שתן מספר רב של פעמים ביום), קימה בלילה לצורך הטלת שתן (נוקטוריה), בריחת שתן (אי-נקיטת שתן) ועוד.
האם כל הגברים סובלים מאותם תסמינים?
התשובה היא חד משמעית – לא. כל גבר סובל ממגוון שונה של תופעות ומדרגת חומר שונה.
האם התסמינים מחמירים עם הזמן?
התשובה – כן. בחלק מהגברים התסמינים מחמירים עד כדי סיבוכים משמעותיים הכוללים: עצירת שתן, דם בשתן, הרחבה של הכליות , פגיעה בתפקודי כליה ועוד. ובחלק מהגברים יתכן החמרה קלה והדרגתית עם השנים באופן שלא יצריך טיפול תרופתי או ניתוחי.
מה הגיל האופייני להופעת תסמינים?
לרוב התסמינים מתחילים סביב גיל 50 , בגיל 80 כ- 80% מהגברים סובלים מתסמינים של הגדלת הערמונית. לעיתים גברים צעירים יותר סובלים מתסמינים דומים, לעיתים התסמינים אף מתחילים בשנות ה- 20. מקרים אלו לרוב נגרמים מסיבות אחרות ואינם קשורים להגדלת ערמונית.
מתי צריך לעבור ניתוח פרוסטטה?
עבור מרבית הגברים הסובלים מערמונית מוגדלת, יומלץ לעבור ניתוח רק לאחר שמוצו אפשרויות טיפוליות אחרות כגון שינוי באורח החיים, מעקב רפואי סדיר ונטילת תרופות המאפשרות מעבר שתן בקלות.
הרופא ימליץ לעבור ניתוח במקרים הבאים:
• חסימה בדרכי השתן שלא מאפשרת הטלת שתלן (עצירת שתן).
• אי ספיקת כליות בשל הערמונית המוגדלת.
• דלקות ו/או דימומים חוזרים.
• אבנים בשלפוחית השתן.
• טיפול תרופתי שאינו משפר את איכות חייו של המטופל או כולל תופעות לוואי שהמטופל אינו יכול לחיות איתן.
חשוב לציין כי ישנם מספר סוגי ניתוחים לטיפול בערמונית מוגדלת. לאחר הערכת מצבו הרפואי הכללי של המטופל, גודל הפרוסטטה ובהתאם לשיקול דעתו של הרופא יומלץ סוג הניתוח הספציפי. ניתוח TURP למשל אינו מתאים לבעלי פרוסטטה מוגדלת במיוחד.
האם ישנן תופעות לוואי? האם ישנם סיכונים בניתוח TURP?
תופעות הלוואי המידיות של ניתוח TURP קשורות לעצם הניתוח עצמו וכוללות כאב ונפיחות קלה. בבית החולים ובבית לאחר השחרור יסופקו משככי כאבים למטופל. כמו כן, רגישות באזור עשויה ללוות את המטופל למשל תקופת ההחלמה. ניתוח TURP נחשב לבטוח מאוד ועם סיכונים מעטים עבור המטופל בשל העובדה שהוא מבוצע בשיטה אנדסקופית שאינה דורשת חתך ניתוחי. עם זאת, ישנן כמה תופעות לוואי אפשרויות לניתוח שיש לתת עליהן את הדעת:
• דלקת בדרכי השתן בשל השימוש בקטטר לאחר הניתוח (נדיר מאוד).
• אובדן של השליטה בשתן (נדיר מאוד).
• היצרות השופכה בשל הצטלקות.
• דימום מוגבר במהלך הניתוח הדורש קבלת מנת דם (נדיר).
• שפיכה אחורית – מצב בו נוזל הזרע מגיע לשלפוחית השתן במקום לצינור השופכה. למעשה, אין שפיכה חיצונית בעקבות התופעה. שפיכה אחורית לא משפיעה על הזקפה או הגעה לאורגזמה והנאה מינית אך עשויה להיות מכשול להבאת ילדים. בשל כך, לגברים המעוניינים להביא ילדים מומלץ לשקול הקפאת זרע.
• אצירת שתן.
• צריבה במתן שתן או דימום קל.
כדי למזער את תופעות הלוואי ולהימנע ככל הניתן מסיכונים, יש לפעול לפי הנחיות הרופא לפני ואחרי הניתוח.
האם ישנן הנחיות מיוחדות לאחר הניתוח?
טרם השחרור מבית החולים יסופקו למטופל הוראות מדויקות להתנהלות בביתו בימים ובשבועות הקרובים. אלו כוללות למשל:
• יש לשתות לפחות שני ליטר מים ביום.
• מומלץ להיעזר במשככי כאבים בהמלצת הרופא כל עוד מופיע כאב.
• יש לנוח ולא להתאמץ, להימנע מפעילות גופנית אפילו קלה כמו הרמת מצרכים או הליכה מרובה לפחות 4 שבועות לאחר הניתוח.
• אפשר להשתמש במשלשלים קלים כדי למנוע אי נוחות.
• אין לקיים יחסי מין כשבועיים לאחר הניתוח (רצוי להמתין עד לאישור מן הרופא).
האם ניתוח TURP משפיע על התפקוד המיני?
אחת השאלות הנפוצות מפי גברים העומדים בפני ניתוח פרוסטטה היא האם ישנה השפעה על התפקוד המיני. החדשות הטובות הן שמרבית המטופלים יחזרו לתפקוד מיני מלא לאחר תקופת ההחלמה. הניתוח אינו משפיע על הזקפה או על היכולת להגיע לאורגזמה אלא במקרים נדירים. תופעת השפיכה האחורית הנפוצה לאחר ניתוח TURP אינה מפריעה לקיום יחסי מין מלאים ומהנים.
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
ניתוח כליה רובוטי
בגוף האנושי שתי כליות הממוקמות בחלל הבטן, מאחור בשני צידי עמוד השדרה, מעט מעל לאזור מותניים. לכליות תפקיד מרכזי בגוף והן רכיב מהותי במערכת השתן.
סרטן אשכים
סרטן אשכים הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בגילאי 20-35. משערים שכ- 1 מתוך 300 גברים יפתחו סרטן אשכים במהלך חייהם . היארעות (מקרים חדשים
סרטן הכליה: כל השאלות וכל התשובות
סרטן הכליה מתגלה בדרך כלל באקראי – בבדיקות הדמיה שגרתיות. אם המחלה מאובחנת לפני הופעת התסמינים, כשהיא עדיין לא מפושטת, סיכויי ההחלמה גדולים. הטיפול: ניתוח