יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של פרופסור נאמן

יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של ד"ר נאמן

ערמונית מוגדלת

ערמונית מוגדלת היא מצב בו גודלה של הערמונית מביא עימו תסמינים הקשורים למערכת השתן בגברים. תופעה זו עשויה להשפיע רבות על איכות חייו של המטופל. כ-40% מבני ה-50 ומעלה יסבלו מהתופעה ויזדקקו לטיפול. מהם התסמינים של ערמונית מוגדלת? כיצד מאבחנים וכיצד מטפלים?

מה היא בלוטת הערמונית?

בלוטת הערמונית או פרוסטטה (Prostate) היא בלוטת מין משנית הקיימת בגברים בלבד. היא קרויה ערמונית בשל צורתה הדומה לאגוז הערמון. הבלוטה ממוקמת בבסיס הפין במוצא שלפוחית השתן ולפני החלחולת. הערמונית מקיפה את צינור השופכה וגודלה בגברים בוגרים הוא כ-3-4 ס"מ, משקלה הוא כ-20 גרם. תפקידה של הערמונית היא לייצר ולהפריש את נוזל הערמונית המצטרף אל תאי הזרע ומגן עליהם, מכאן חשיבותה במערכת הפוריות הגברית.

הגדלה שפירה של הערמונית Benign Prostatic Enlargement) – BPH)

לקראת העשור הרביעי הערמונית גדלה והיא ממשיכה לגדול עם השנים, קצב הגידול שלה תלוי בגורמים רבים (פרטים בהמשך). כאשר הערמונית לוחצת או חוסמת את המוצא של שלפוחית השתן היא עשויה לגרום לפגיעה בבריאות הגבר. סביב גיל 80 כ-80% מן הגברים יסבלו מהגדלה שפירה של הערמונית וחלקם הגדול ידווח על תסמינים הקשורים לתופעה.
חשוב להבדיל בין הגדלה שפירה של הערמונית לבין סרטן ערמונית , אומנם שני מצבים אלו מקורם מהערמונית אך אין קשר בין שתי אבחנות אלו וההתיחסות בשני המקרים שונה. הגדלה שפירה של הערמונית מאובחנת עקב תסמינים שיפורטו בהמשך , בעוד שסרטן ערמונית לרוב מאובחן בבדיקות סקירה לסרטן ערמונית. סרטן הערמונית בשלביו הראשונים לא גורם לתסמינים. באותו גבר יכול להיות גם הגדלה שפירה של ערמונית וגם סרטן הערמונית ללא קשר בין השניים.

מה גורם לערמונית מוגדלת?

הסיבות המדויקות לערמונית מוגדלת אינן ידועות, נראה כי מדובר על שילוב של מספר גורמים אפשריים:

  • גיל – כפי שראינו הערמונית גדלה עם השנים באופן טבעי.
  • תורשה – לגברים להם קרובים מדרגה ראשונה הסובלים מערמונית מוגדלת שפירה ישנו סיכוי גבוה יותר לסבול מהתופעה.
  • שינויים הורמונליים – שינויים ברמות הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי) והאסטרוגן (הורמון נשי המצוי בגברים ברמות נמוכות) נמצאו כגורמים התורמים להופעתה של ערמונית מוגדלת.
  • תהליכים ברמת התא – ישנן אינדיקציות לכך שקצב הריבוי הטבעי של התאים ברקמת הערמונית עשוי להיות מושפע על ידי תקלה במנגנון ההשמדה העצמית שלהם (Programed cell death).
  • מחלות לב וסוכר – הספרות המחקרית מצביעה על כך שחלק מגורמי הסיכון לתופעה הם מחלת עורקים היקפית, השמנת יתר, לחץ דם גבוה ומחלת הסוכרת.

מהם התסמינים של ערמונית מוגדלת?

התסמינים המובהקים ביותר של ערמונית מוגדלת הן בעיות בהטלת שתן הכוללות אחד או יותר מן הבאים:
• נוקטוריה – יקיצה לצורך הטלת שתן
• דחיפות במתן שתן, במקרים מסוימים עד לכדי בריחת שתן
• מתן שתן לעיתים קרובות מבעבר
• זרם שתן חלש או מקוטע
• חוסר יכולת לתת שתן ללא מאמץ
• משך מתן שתן ארוך
• צריבה במתן שתן
• טפטוף בסיום מתן שתן
• תחושת צורך במתן שתן גם לאחר התרוקנות
בנוסף לתסמינים הקשורים במתן שתן, גם בעיות בתפקוד המיני יכולות להצביע על ערמונית מוגדלת. כמו כן, גברים הסובלים מערמונית מוגדלת עשויים למצוא את עצמם חווים גם תסמינים הקשורים לחוסר שינה (בשל יקיצות מרובות לצורך מתן שתן) כגון קשיי ריכוז, עצבנות, דכדוך וכן הלאה. בנוסף, הצורך במתן שתן תכוף, בריחות שתן ותחושת צורך במתן שתן גם ללא הופעת שתן עשויים להשפיע על שגרת החיים, העצמאות, הרצון לצאת בחברה, להשתתף בפעילויות שונות ובאופן כללי לגרום לירידה בדימוי העצמי, הימנעות מחברת אחרים וביטחון עצמי ירוד.

כיצד מאבחנים ערמונית מוגדלת?

האבחון נעשה במספר שלבים כאשר הראשון הוא תשאול מפורט אודות ההיסטוריה הרפואית והתסמינים שבגינם המטופל הגיע. הרופא ישאל לגבי בעיות במתן שתן וחומרתם (כולל מילוי שאלון IPSS),. כמו כן, הרופא עשוי לבקש לערוך בדיקת שתן לשלילת זיהום בדרכי השתן.. בדיקות נוספות לאבחון הסיבה לתסמינים הן בדיקת PSA (פרטים בהמשך), אורופלומטריה (בדיקה לא פולשנית להערכת עוצמת זרם השתן) ובדיקות הדמיה. לאחר קבלת כל התוצאות של הבדיקות הרופא יקבע האם אכן מדובר על ערמונית מוגדלת שפירה, או שמא ישנה סיבה אחרת בגינה מופיעים התסמינים עליהם המטופל מתלונן.

בדיקת PSA

PSA הוא חלבון המיוצר ברובו על ידי בלוטת הערמונית בגברים, רמה נמוכה של PSA מופיעה בבדיקות דם, עם השנים ככל שהערמונית גדלה כך גדלה גם רמת ה-PSA. רמות גבוהות של PSA בדם עשויות להצביע על הופעתו של סרטן הערמונית והיא אחת מבדיקות הסקר המקובלות לגברים לגילוי מוקדם של המחלה. בדיקת PSA שנעשית באופן שגרתי בקופות החולים. יש לציין כי PSA גבוה אינו מצביע באופן מוחלט על ממאירות ו-PSA תקין אינו שולל באופן מוחלט את קיומה של ערמונית מוגדלת שפירה או סרטן הערמונית. לכן, הרופא לא יסתמך באופן בלעדי על הבדיקה, היא מצטרפת למאמצי האבחון ככלי אחד מיני רבים.

מהו הטיפול בערמונית מוגדלת?

הקו המנחה לטיפול בתסמינים של ערמונית מוגדלת הוא התחלה בטיפול שמרני ככל הניתן ורק אם נמצא כי הטיפול אינו יעיל מספיק להמשיך אל אופציות נוספות.

שינויים באורח החיים

ההנחיה הראשונית היא לערוך שינויים באורח החיים למשל:

  • מי שסובל מיקיצות מרובות לצורך מתן שתן – הימנעות מצריכת נוזלים כשעתיים לפני השינה.
  • המעטה בצריכת קפאין.
  • המעטה באכילת מזונות מטובלים מאוד או חריפים.
  • הימנעות מצריכת אלכוהול.
  • הקפדה על פעילות גופנית.
  • שתיה מתונה, עדיף מים בלבד, לאורך כל שעות היום.

טיפול טבעי

לצד שינויים באורח החיים ישנם טיפולים טבעיים, לא פולשניים, שנמצאו כיעילים להתמודדות עם התסמינים של ערמונית מוגדלת כאשר או מופיעים בדרגה נמוכה או בשילוב עם טיפול תרופתי שמרני. אלו כוללים שימוש בצמחי מרפא להם השפעה ישירה על שרירי שלפוחית השתן כגון מצוי שמן דקל, מיצוי זרעי ענבים ואבץ.

טיפול תרופתי

בהתאם לחומרת הסימפטומים וכאשר שינויים באורח החיים נמצאו כלא מועילים מספיק, הרופא יוכל להציע טיפול תרופתי בערמונית מוגדלת. את התרופות ניתן לחלק לשלוש קבוצות:

  • חוסמי אלפא – מרפים את השרירים הנמצאים בצוואר כיס השתן ומקלים על תסמינים כגון זרם שתן חלש. תרופות ממשפחה זו כוללות למשל Alfuzosin, Doxazosin ו- Terazosin. יש לציין כי תרופות אלו עשויות לגרום לתופעת השפיכה האחורית ולכם עשויה להיות להן השפעה על פוריות הגבר.
  • מעכבי האנזים Alfa-Reductase 5– תרופות המביאות לירידה ברמות הרכבו הפעיל של הטסטוסטרון. חסימה של האנזים יכולה להקטין את הערמונית בכ-25% תוך שנה. תרופות אלו מתאימות לגברים להם ערמונית מעל 40 גרם בשילוב תסמינים בחומרה בינונית ועד רבה. תופעות לוואי עשויות לכלול ירידה בחשק המיני וקשיי פוריות. תרופות ממשפחה זו כוללות Dutasteride, Finasteride וערמוניה פלוס המשלב חוסם אלפא עם מעכבי אנזים.
  • תרופות המביאות להרפיה של שרירי השלפוחית (אנטיכולינרגיות) – מיועד בעיקר עבור מטופלים הסובלים מתסמינים הקשורים לאגירת שתן. תרופות ממשפחה זו כוללות למשל Solifenacin, Fesoterodine ו- Oxybutynin.
  • אגוניסט לקולטני בטא-3– בדומה לקבוצת התרופות האחרונה, גם כאן מושגת הרפיה של שלפוחית השתן אך במנגנן שונה במקצת.

בנוסף, נעשה שימוש בתרופות לטיפול בעיות אין אונות וכן, בהחלט ייתכן כי האורולוג ימליץ על שילוב של טיפול ביותר מתרופה אחת. ההחלטה בדבר סוג התרופה, מינונה ומשך הטיפול תלוי בחומרת התסמינים, גודל הערמונית, גילו של המטופל, מצבו הבריאותי הכללי ופרמטרים נוספים. 

טיפול כירורגי

ישנם מספר סוגי ניתוחים לטיפול בערמונית מוגדלת, מרבית הגישות הניתוחיות כיום הן אנדוסקופיות ואינן דורשות חתך ניתוחי גדול בבטן. יש לציין כי ניתוח הוא אופציה אחרונה עבור מטופלים אשר לא ראו שיפור משמעותי בשיטות טיפוליות אחרות.

  • TURP (Trans Urethral Resection of the Prostate) – סטנדרט הטיפול בערמונית עד 80 גרם, הניתוח מבוצע בגישה דרך הפין ללא חיתוך ברקמות חיצוניות. משך הניתוח הוא כשעה וחצי בהרדמה כללית או אזורית. ההחלמה מניתוח זה נחשבת למהירה יחסית, כ-3 ימים בלבד והתוצאות עבור מרבית הגברים משמעותיות.
  • TUIP (TransUrethral Incision of the Prostate) – מתאים למטופלים להם ערמונית הקטנה מ-30 גרם השואפים לשמר את הפוריות. היתרון הגדול של ההליך הוא בכך שהסיכוי לשפיכה אחורית כתופעת לוואי נמוך יחסית לניתוח TURP. הניתוח נעשה בגישה אנדוסקופית, במהלכו המנתח מבצע שני חתכים בערמונית אשר יוצרים פתיחה של צוואר השלפוחית. יש לציין כי כשליש מהמטופלים שעברו ניתוח מסוג זה לא מדווחים על שיפור משמעותי בתסמינים.
  • REZUM – הליך זעיר פולשני במהלכו מוחדרת מחט המכילה מים חמים אל תוך הערמונית. האדים החמים גורמים להרס האזור המוגדל והפחתת הלחץ על צינור השופכה. השיטה מתאימה למי שמצבו הבריאותי אינו מאפשר לו לעבור ניתוח מורכב יותר, שכן ההליך מבוצע בסדציה (טשטוש לווריד) ללא צורך בהרדמה מלאה. יש לציין כי שיטה זו אינה מתאימה לבעלי ערמונית הגדולה מ-80 גרם.

האם כל הגברים סובלים מאותם התסמינים ובאותה החומרה?

התשובה הקצרה היא לא. כל גבר לו ערמונית מוגדלת מדווח על הופעתם של תסמינים בדרגות חומרה משתנות ולא כל אחד יסבול מאותם התסמינים. עם זאת, לתסמינים יש נטייה להחמיר עם הזמן, ההחמרה יכולה להיות הדרגתית וקלה או מהירה וחמורה יותר. לכן, ישנה חשיבות בבירור רפואי כאשר מופיעים התסמינים האופייניים לערמונית מוגדלת שכן האפשרויות הטיפוליות רבות ואין סיבה לסבול מתסמינים המשבשים את איכות החיים.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם לערמונית מוגדלת יש קשר גנטי?

הסיבות המדויקות להגדלה שפירה של הערמונית אינן ידועות אך נראה כי ישנו מרכיב גנטי מובהק. השכיחות של התופעה היא פי 4 אצל גברים להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסובל מערמונית מוגדלת. כמו כן, גם להופעה של סרטן הערמונית ישנו מרכיב גנטי אם כי המנגנון מורכב יותר מהורשה של סוגי סרטן אחרים (כמו סרטן השד בנשים למשל) והערכת הסיכון תתבסס על היסטוריה משפחתית ובדיקות קליניות אחרות יותר מאשר על בדיקות גנטיות.

האם יש קשר בין בעיות בתפקוד המיני לבין ערמונית מוגדלת?

ערמונית מוגדלת עשויה לגרום לשינויים באספקת הדם לאיבר המין ולאגן הקטן עד לכדי חסימת עורקים מקומית לצד שינויים בתפקוד שלפוחית השתן, בנוסף לשינויים במבנה הערמונית עצמה. כל אלו עשויים לתרום לבעיות בתפקוד המיני. כאשר ערמונית מוגדלת מאובחנת יחד עם קשיי אונות ההמלצה היא לטפל בשתי התופעות יחד להפחתת התסמינים במתן שתן ולהשבת יכולת התפקוד המינית.

האם כל הפרעה במתן שתן בגברים מצביעה על הגדלה של הערמונית?

לא בהכרח, ישנן סיבות רבות להפרעות במתן שתן בגברים כולל דלקת, אבנים בדרכי השתן וסיבות נוספות. על מנת לאבחן את הסיבה המדויקת לבעיה האורולוג יבצע תשאול קליני ובדיקות שונות כולל בדיקות הדמיה במידת הצורך.

האם כל בעיה במתן שתן מחייבת פניה לבירור רפואי?

גברים רבים הסובלים מבעיות במתן שתן פונים לבירור רפואי רק כאשר ישנה השפעה ניכרת על איכות החיים. חשוב לזכור כי בעיות במתן שתן אינן גזירת גורל ואין חובה לסבול מהן אף בגיל השלישי. על מנת לאבחן את הסיבה ולקבל את הטיפול המתאים אין להזניח את הבעיה, חשוב לגשת לאורולוג מומחה לאבחון וקבלת טיפול מתאים בכל גיל. הטיפול בערמונית מוגדלת, בסרטן הערמונית ובבעיות במערכת השתן הגברית עבר כברת דרך בעשור האחרון וישנן אפשרויות טיפול רבות היכולות לשפר את איכות החיים.

צרו קשר

פרופסור עמוס נאמן

פרופ' עמוס נאמן

אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר

פרופסור עמוס נאמן
פרופסור עמוס נאמן

אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.

מאמרים נוספים

ריפלוקס בדרכי השתן

מצב בו השתן חוזר משלפוחית השתן לשופכנים ולכליות. מצב זה דומה בשמו לתופעת הריפלוקס במוכרת אך שונה ממנו מהותית. מהו ריפלוקס? ככלל, המילה "ריפלוקס" (או

דילוג לתוכן